Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 503 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Koala

środa, 08 lipca 2009 13:31

Koala przypomina milutkiego szarego pluszaka. Jest to zwierze spokojne i łagodne, które śpi przez 18 godzin na dobę W języku australijskich Aborygenów "koala" oznacza "zwierzę, które nie pije".



Koala znakomicie wspina się po derzewach i może z nich nie schodzić przez wiele lat. Żywi się wyłącznie liśćmi eukaliptusa (zjada ich dziennie prawie 1kg) i w rezultacie jest przesiąknięty eukaliptusowym zapachem. Koala, tak jak kangur jest torbaczem. Dziecko koali przez 6 miesięcy przebywa w torbie na brzuch matki, a później przez rok matka nosi je na plecach.



 Na początku XX wieku polowano na koale z powodu ich srebrzystego futra. Obecnie jest to gatunek chroniony ale wciąż zagrożony wyginięciem. Koala żyje wyłąccznie w eukaliptusowych lasach wschodniej Australii.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Hipopotam

poniedziałek, 22 czerwca 2009 10:15
Hipopotam  jest ssakiem zimnowodnym, zamieszkującym rzeki i jeziora Afryki. dorosłe samce osiągają nawet 4,5 metra długości, a wagę do 4 ton. Hipopotam żyje w grupie liczącej od 20 do 100 osobników, której przewodzi dorosły samiec. Hipopotam spędza dzień na odpoczynku w wodzie, a nocą wychodzi na przyległe łąki, aby skubać trawę.




 Potrawi prawie całkowicie schować się pod wodą, tak że wystają mu tylko nozdrza,oczy i uszy. W ten sposób czuje, widzi i słyszy wszystko, co się dzieje ponad wodą samemu będąc niewidocznym. W wodzie czuje się jak ryba - świetnie pływa i chodzi po dnie. Na lądzie, mimo swojego ciężaru potrafi biec z prędkością 30km/h. Jego kły zbudowane są z takiej samej tkanki jak ciosy słonia. Ukazuje je podczas swojego słynnego ziewania! Są one straszną  bronią, której samce używają walcząc między sobą w okresie godów.




Kopulacja hipopotamów odbywa się pod wodą. Po 8,5 miesiąach ciąży samica wydaje na świat najczęściej jedno młode. Odbywa się to na lądzie stałym ale samica z małym szybko wraca do wody. Także pod wodą karmi ona swoje dziecko.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Żółw lądowy

niedziela, 21 czerwca 2009 19:38
Żółwie to jedne z najstarszych stworzeń, które przetrwały do naszych czasów. Pojawiły się na Ziemi dużo wcześniej niż dinozaury! Współcześnie żyją tylko dwa gatunki wielkich żółwi lądowych: żółw słoniowy na wyspach Galapagos i żółw olbrzymi na kilku wyspach Seszelskich, głównie na Aldabrze.



Pancerz żółwia zbudowany z kostnych płytek jest bardzo wytrzymały i słóży jako schronienie. W sytuacji zagrożenia zwierzę może się w nim schowac prawie całkowicie. Jednak pancerz tan jest bardzo ciężki i uniemożliwia żółwiowi szybkie poruszanie się. Żółw nie ma zębów, tylko rogowy dziób, którym zbiera i rozdrabnia pokarm. Żywi się liśćmi, łodygami i owocami.



W okresie rozmnażania samica wykopuje jamę, składa w niej jaja, okrywa je i odchodzi. Dorosły żółw olbrzym może mieć nawet 1,2 m długości i ważyć do 220kg! Jest też rokordzistą długowieczności: żyje ponad 150 lat. Komu się to udało?


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Żararaka

niedziela, 21 czerwca 2009 10:38

Żararaka (Bothrops jararaca) - gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych (Viperidae) i podrodziny grzechotnikowatych (Crotalinae). Jest jednym z najbardziej niebezpiecznych węży Ameryki Południowej.

Stosunkowo duży wąż - dorastający maksymalnie do 160 cm długości, chociaż przeciętne rozmiary są znacznie mniejsze. Ubarwiony szarawo, zielonawo lub niemal całkowicie czarno. W tylnej części ciała znajduje się nieregularny rysunek.


Ze względu na wysoką agresywność żararaka jest uznawana za jednego z najniebezpieczniejszych węży Ameryki Południowej. Według statystyki szpitala im. Vitala Brazila w Butantan w Brazylii - prowadzonej w latach 1954-1960 i opracowanej na podstawie 730 leczonych tam przypadków - węże te spowodowały 87,4% ogólnej liczby ukąszeń. Śmiertelność dorosłych w przypadkach nieleczonych surowicą dochodzi do 8-10%.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Legwan zielony

niedziela, 21 czerwca 2009 10:32
Legwan zielony z tropików Ameryki Środkowej i Południowej jest ogromną jaszczurką, któej długość może dochodzić do 1,5 m. Od czubka głowy do końca ogona przebiega kolczasty, wysoki grzebień, któremu zawdzięcza wygląd smoka.



Legwan zielony jest roślinożerny. w jego pysku jest mnóstwo drobnych zębów, które pozwalają rozdrabnić tkanki roślinne. Od czasu do czasu zjada również owady i robaki. Mimo swoich dużych rozmiarów prowadzi nadrzewny tryb życia, zazwyczaj w pobliżu wody. Przy najmniejszym zagrożeniu spada z drzewa do wody i nurkuje. Schodzi jednak z drzew aby dopilnować, czy jego terytorium nie zajął inny legwan.



Samice są często bardziej agresywne niż samce, szczególnie gdy chodzi o zdobycie najlepszego kawałka ziemi na założenie gniazda. Legwan jest zwierzęciem raczej łagodnym i niegroźnym, które można dość łatwo oswoić.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

poniedziałek, 20 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  52 412  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Archiwum

O moim bloogu

:)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 52412

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl