Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 720 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Nosorożec biały

sobota, 20 czerwca 2009 17:37

Nosorożec biały (afrykański, szerokopyski, tęponosy) (Ceratotherium simum) - największy z żyjących obecnie nosorożców, a także największe - oprócz słoni - współczesne zwierzę lądowe. Uzbrojony jest w dwa rogi. Pierwszy osiąga długość do 1,5 metra. Na wolności nosorożce białe mogą żyć nawet do 40 lat. Nie są tak agresywne jak nosorożce czarne. Mogą biec z prędkością 45 km/h.

Ciąża nosorożca trwa ok. 16 miesięcy. Na świat przychodzi tylko jedno młode. Mimo osiągnięcia dojrzałości płciowej w wieku 4-5 lat, samica nie rozmnaża się przez następne około 2 lata. Kolejne ciąże przychodzą w odstępach 2-3 letnich. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 10-12 lat. Nosorożce białe żyją samotnie lub w grupach dochodzących do kilkunastu osobników (głównie samic z młodymi).

  • wysokość w kłębie: 150-185 cm
  • długość ciała: 330-420 cm
  • masa ciała: samice 1500-2000, samce 2000-2500 kg, największy okaz ważył 3600 kilogramów
  • długość ogona: 75cm


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bawół afrykański

sobota, 20 czerwca 2009 17:21

Bawół afrykański, bawół kafryjski lub bawół przylądkowy (Syncerus caffer) - duży ssak roślinożerny należący do rodziny krętorogich (Bovidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Syncerus Hodgson, 1847. Osiąga 1.7 metrów wysokości, 3.4 metrów długości. Bawoły typu sawannowego ważą 500-900 kg, przy czym samce są na ogół znacznie większe od samic. Bawoły podgatunku leśnego są o połowę mniejsze. Afrykański bawół nie jest blisko spokrewniony z nieco większym azjatyckim bawołem wodnym. Jego pochodzenie wciąż pozostaje niejasne. Gatunek ten nie został nigdy udomowiony.



Wysokość w kłębie:
140-170 cm
Długość ciała:
240-340 cm
Rozpiętość rogów:
około 1 m
Waga:
500-900 kg (typ stepowy, większy)
Długość życia:
do 20 lat

Podczas pory suchej stada bawołów liczące nawet do 2000 osobników dzielą się na mniejsze grupy. Z powodu upałów często zażywają kąpieli błotnych, a potem ocierają się o korę drzew, żeby pozbyć się zaschniętej warstwy błota. Bawół afrykański jest potężnym ssakiem, który ma niewielu naturalnych wrogów poza człowiekiem. Dorosłe bawoły potrafią skutecznie bronić się przed stadem lwów.[4] Lwy polują na bawoły regularnie, ale zwykle robią to stadnie zwalając z nóg samotne osobniki. Tylko duże samce lwów były znane z zabicia w pojedynkę dorosłego bawoła. Lampart i hiena cętkowana są groźne tylko dla nowo narodzonych cieląt. Bawół afrykański nigdy nie został udomowiony.


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zebra

sobota, 20 czerwca 2009 17:05
Ten niewielki pasiasty koń nigdy nie dał się udomowić przez człowieka! Żyje wyłącznie w stanie dzikim wgrupach rodzinnych, prowadzonych przez doświadczonego ogiera. Na sawannie rodziny współżyją ze sobą, a poszczególne zwerzęta rozpoznają się poprzez indywdualny wzór pasków, głos i zapach.



Paskowanie, jak uważają niektórzy badacze, słóży zwierzętom jako maskujące "ubranie", aby zmylić drapieżniki. Z obserwacji wynika jednak, że to właśnie zebry stanowią główne pożywienie lwów. Lwy polują też nocą, gdy pasków i tak nie widać. Pożywieniem zebry są trawy sawanny, uzupełnione czasem liśćmi i korą drzew. Zwierz codzniennie musi wypić 8 - 10 litrów wody.



Samica wydaje na świat źrebię po trwającej rok ciąży. Ojciec jest bardzo opiekuńczy i nie waha się bronić młodego źrebaczka nawet przed lwem. Czyni to wierzgając tylnymi nogami, czego lwy bardzo się obawiają.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Żyrafa

sobota, 20 czerwca 2009 16:46
Żyrafa jest najwyższym zwierzęciem na świecie. Z wysokości swoich 6m panuje nad sawanną i pełni rolę strażnika - natychmiast dostrzega wielkich drapieżników. Ten wzrost pozwala jej sięgać bardzo wysoko w  korony drzew w poszukiwaniu ulubionego jedzenia: liści akacji które odrywa swoim długim chropowatym językiem.


Liście akacji są bardzo soczyste, dzięki czemu żyrafa może obejść się bez picia dłuższy czas. Żyrafa śpi zazwyczaj na stojąco, ale nie więcej niż 20min na dobę, w krótkich okresach po 3 do 4 minut. Po urodzeniu mała żyrafka ma już prawie 2 metry wzrostu. Jest w sposób naturalny przyjmowana przez stado w którym się urodziła.


Stado może liczyć nawet 40 żyraf. Długo wierzono, że żyrafa jest "niema". Dzisiaj wiadomo, że wydaje ona ciche pomruki i chrząkania.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Żbik

niedziela, 07 czerwca 2009 13:20

Żbik (Felis silvestris) - przedstawiciel kotowatych, po raz pierwszy opisany przez Karola Linneusza w 1758 roku (pod nazwą Felis catus), na podstawie wyglądu kota domowego. Obecną nazwę nadał żbikowi w 1775 roku niemiecki przyrodnik Schreber, który w Niemczech obserwował zwierzę w naturze. Wg oficjalnie przyjętej klasyfikacji żbiki (sensu largo) dzieli się na trzy podstawowe grupy:
F. silvestris silvestris (żbik europejski)
Felis silvestris lybica (kot nubijski)
Felis silvestris ornata (kot stepowy)



Tryb życia: Żbik prowadzi nocny tryb życia i jednocześnie samotny. Żyje w obszarze terytorium, które znakuje wydzieliną z gruczołów podeszwowych oraz analnych.

Odżywianie: Niewielkie ssaki, gryzonie, ptaki, ryby, żaby, małe sarenki, jelonki, jagnięta owiec.

Rozmnażanie: Ciąża trwa przez okres 65-69 dni, po czym rodzą się młode osobniki w ilości 1-4.

Rozwój: Samice dojrzewają po 10. miesiącach życia, samce rok później.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

wtorek, 30 maja 2017

Licznik odwiedzin:  51 495  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Archiwum

O moim bloogu

:)

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 51495

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl